Werkwijze

icon CEM_MBO.svg

Wij ontwikkelen onze examens functionele gecijferdheid (rekenen) met de inzet van bevlogen professionals uit het hele mbo. Onze gestroomlijnde processen leiden tot steeds betere examens.

Alle stappen

Het begint met de constructie van rekenopgaven door mbo-rekendocenten, aangestuurd door een toetsdeskundige van de Coöperatie. De rekenopgaven komen terecht bij onze vaststellingscommissie, ook mbo rekendocenten, daarna gaat het samengestelde examen naar de Landelijke Vaststellingscommissie Rekenexamens. Als laatste stap krijgen examencommissies van de scholen de examens en worden examens gepubliceerd zodat scholen de examens kunnen inplannen.

Kwaliteit

Wij waarborgen de kwaliteit van al onze producten met kwaliteitsanalyses en een continue verbetercyclus. Ook dit gebeurt in nauwe samenwerking met het mbo. Zo treden mbo-rekendocenten op als anonieme beoordelaars van de examens. Naast een objectieve beoordeling geeft dit ons directe feedback. Zo kunnen we de examens nog verder aanscherpen en blijven we in contact met de belevingswereld van studenten. Daar bovenop geven psychometrische analyses ons inzicht in mogelijke verbeteringen.

Matrix

We stellen elk examen samen aan de hand van een matrix van variabelen die samenhangen met de rekenopgaven. Zo krijgen alle examens een gewogen verhouding tussen open en gesloten vragen, verschillende vraagtypes, rekendomeinen en de thema’s wonen, vervoer, vrije tijd en werk & studie. Ook descriptoren – beschrijvingen van specifieke rekenvaardigheden die de studenten moeten hebben - zijn onderdeel van de matrix.

Normering

Alle varianten van onze reguliere examens zijn onderling vergelijkbaar – door een zorgvuldige normering en de eventuele bijstelling van de cesuur bij een moeilijker of makkelijker examen. Het aantal punten dat een student moet hebben voor een 4,5 of een 5,5 of een 7,5 (de normering) bepalen we met een wetenschappelijk beproefde methode.

SupportDesk

Voor alle professionals binnen de scholen die een rol spelen in deze processen, hebben we uitgebreide handleidingen en trainingen. Rekendocenten, constructeurs, beoordelaars, ICT-beheerders en leden van examencommissies kunnen met vragen terecht bij de beheerder van de eigen school. Voor iedereen die er niet uitkomt, staat onze SupportDesk elke schooldag klaar om bij te springen.